Hoe worden parels gekweekt?
Een duiker inspecteert de oesters op de parel kwekerij.
Parels zijn de enige juwelen die door een dier geproduceerd worden. Vroeger waren parels zo zeldzaam en kostbaar dat alleen de rijken der aarde zich een parelsieraad konden veroorloven. Tegenwoordig worden parels gekweekt zodat ze voor iedereen beschikbaar zijn.
Parels ontstaan in oesters (zoutwaterparels) of mosselen (zoetwaterparels) en zijn van nature nog steeds zeldzaam. In slechts één op de 15.000 oesters of mosselen vormt zich een parel en daarom zijn natuurlijke parels onbetaalbaar. Het is een haast onmogelijke opgave om een collier van natuurlijk gevormde parels in dezelfde kleur, kwaliteit en formaat samen te stellen. Gelukkig kunnen parels tegenwoordig gekweekt worden.
Mikimoto, de uitvinder van het kweken van parels
In 1893 lukte het de Japanner Kokichi Mikimoto om een parel te kweken in een oester. Hij verkreeg patent op deze methode in 1896. Mikimoto heeft vele jaren gewerkt aan een methode om perfecte parels te kweken. Hij experimenteerde met verschillende soorten mosselen en oesters totdat het hem uiteindelijk lukte.
Hij stond bekend als "de koning van de parels" en het merk Mikimoto groeide uit tot een zeer exclusief merk op het gebied van parelsieraden dat tot op heden zeer hoog aangeschreven staat.
U kunt mikimoto parels bekijken op hun website: https://www.mikimotoamerica.com
Mikimoto, de uitvinder van het kweken van parels
Mikimoto ontdekte dat wanneer je een nucleus, een bolletje kalk of parelmoer, inbrengt in een mossel of oester samen met een stukje mantel weefsel je het diertje kunt triggeren om een parel te vormen.
Doordat er een niet-lichaamseigen indringer in het lichaam van het diertje zit ontstaat er irritatie en de mossel of oester lost dit op door de indringer in te pakken in parelmoer. Laagje voor laagje ontstaat gedurende een periode tot wel 7 jaar een parel.
Rond 1920 kwam de productie van gekweekte parels grootschalig op gang en tot op de dag van vandaag wordt deze methode gehanteerd om parels te kweken.
Een parel specialist plaatst een nucleus in een oester.
De oesters of mosselen worden "geopereerd" en er worden een kern of nucleus geïmplanteerd. Dit is een heel precies werkje aangezien het diertje dit wel moet overleven. Zoetwater parel mosselen zijn heel sterk en er kunnen wel 30 parels per keer gekweekt worden. De zoutwater parel oesters zijn veel gevoeliger en produceren maar één parel per cyclus. Hierna worden ze in manden of roosters geplaatst en terug in het water gehangen. Parels worden geweekt in voedingsrijke baaien en meren afhankelijk van de parelsoort.
Parels in manden op de parelkwekerij, hier kunnen ze enkele jaren groeien.
Gedurende de kweek moeten de schelpen regelmatig worden schoongemaakt om ze te ontdoen van algen, parasieten en andere aanslag. Het is voor parelkwekers van groot belang dat het water zo zuiver mogelijk is en dat er weinig schommelingen in het ecosysteem zijn. Er is parelkwekers dan ook alles aan gelegen om het milieu niet te vervuilen. Daarmee is het kweken van parels duurzamer dan elke andere edelsteen productie die eigenlijk altijd mijnbouw nodig heeft met alle verwoestende gevolgen voor het milieu van dien.
Naast de kwaliteit van het water en de daarin voorkomende voedingsstoffen zijn ook de temperatuur en bijvoorbeeld grote stormen van invloed op de parel kweek. Gemiddeld produceert de helft van alle "ingezaaide" oesters en mosselen een parel.
Luchtfoto van een parel kwekerij.
Als het tijd is om te oogsten worden de schelpen uit het water gehaald en worden de parels voorzichtig verwijderd. Meestal wordt er direct weer een nieuwe kern geplaatst en gaan de oester terug in de zee. De oesters kunnen tot wel 3 cycli meegaan. Als de oesters niet meer te gebruiken zijn worden de schelpen vermalen voor bijvoorbeeld de aanleg van wegen en het vlees wordt verwerkt tot kunstmest of dierenvoer. Zo worden de dieren in zijn geheel gebruikt en gaat er niets verloren.
Het oogsten van een gekweekte parel.
De parels worden schoongespoeld en daarna gesorteerd op kleur, grootte, vorm en kwaliteit. Bij de zeldzamere parelsoorten kan het soms wel enkele jaren duren voordat er genoeg gelijk parels zijn gevonden om er een parelketting van te kunnen maken. Het sorteren is een heel precies werkje dat door echte specialisten gedaan wordt.
Op grote tafels vol parels worden zo duizenden parels gesorteerd. Slechts een klein deel van de oogst is goed genoeg om de parels te kunnen gebruiken in sieraden en weer een klein deel daarvan zijn parels van de allerhoogste kwaliteit.
Het sorteren van gekweekte parels.
Zorgvuldig worden de parels geselecteerd tot strengen waarmee parel kettingen en armbanden gemaakt worden.
Nadat er een selectie is gemaakt en er genoeg parels van gelijke kwaliteit, kleur en grootte zijn kunnen de parels worden verwerkt tot sieraden. meestal worden de parels een voor een doorboord en zijn ze klaar om er een ketting of armband van te knopen. Half ingeboorde parels worden gebruikt voor een parel hanger, parel oorbellen of een parel ring.
De parels worden één voor één geboord.
Er komt veel bij kijken voordat er een parel gekweekt is . Zelfs bij gekweekte parels zijn perfecte parels nog steeds zeldzaam en daardoor zeer gewild en kostbaar.