Waar komen parels vandaan?

Francis Hage 01-10-2020 506 0

waar komen parels vandaan

Een van de leukste dingen aan parels is dat ze afkomstig zijn van de meest exotische en afgelegen plaatsen op aarde. Met de aanschaf van een parelsieraad kunt u zich er toch mee verbonden voelen doordat u weet dat uw sieraden afkomstig zijn uit een ver land met unieke eigenschappen. Een enkele parelketting kan u een vleugje van de cultuur en tradities aldaar bezorgen.

Als u iemand een parelsieraad cadeau geeft kunt u het nog betekenisvoller maken door uit te leggen waar de parels vandaan komen. Het is nu eenmaal extra leuk als u kunt vertellen dat de door u gegeven parels afkomstig zijn uit bijvoorbeeld een afgelegen gebied in Noord Australië dat alleen per boot te bereiken is.

In deze blog post nemen we u mee naar een aantal plaatsen waar parels zorgvuldig gekweekt en geoogst worden. Op deze manier krijgt u hopelijk wat extra waardering voor de verschillende soorten parels en hun afkomst. Wie weet koopt u de volgende keer parels op basis van die afkomst.

Om te beginnen is het belangrijk om het verschil te kennen tussen natuurlijke en gekweekte parels. Allebei deze parelsoorten zijn echte parels en komen niet uit een fabriek of slijperij. De natuurlijke parels zijn extreem zeldzaam. In slechts 1 op de 15.000 oesters of mosselen ontstaat een parel. Meestal zijn die ook nog van lage kwaliteit en het is een proces van jaren voordat er een compleet snoer van gelijke parels te maken is. Overbevissing in de 18e en 19e eeuw heeft de natuurlijke parel nog zeldzamer gemaakt. Natuurlijke parels zijn dan ook onbetaalbaar geworden en vertegenwoordigen slechts 0,5% van alle parels die wereldwijd verhandeld worden.

Tegenwoordig kunnen parels ook gekweekt worden. Hierbij worden de oesters of mosselen getriggered om een parel aan te maken. Hierbij is altijd een levend schelpdier en een meer of de zee nodig. Er zijn zoetwaterparels en zoutwaterparels.

waar komen parels vandaan

Natuurlijke zoutwaterparels

Wist u dat de meeste natuurlijke zoutwaterparels afkomstig waren uit de Arabische golf? Hier werden de meeste natuurlijke parels opgedoken. Dit bleef zo tot ongeveer 1950. In die tijd kwam 70 to 80 procent van alle natuurlijk parels hier vandaan. Het was een belangrijke bron van inkomsten totdat de olie industrie zijn intrede deed.

Deze natuurlijke zoutwaterparels kwamen uit de Pinctada radiata en de Pinctada margaritifera oester. Deze parels staan ook wel bekend als Oriënt parels.

Verder werden natuurlijke zoutwaterparels ook gevonden in de Rode Zee en in de straat van Manaar. De parels waren vaak champagne, crème of licht roze van kleur. Heel soms ontstonden er donkere parels. Ook in Californië, Mexico en Myanmar werden parels gevonden.

waar komen parels vandaan

Gekweekte zoutwaterparels

Tegenwoordig worden veruit de meeste parels gekweekt op gespecialiseerde parel kwekerijen. De parel kwekers houden gedurende een aantal jaren de oesters schoon en uit de weg van extreme weersveranderingen. Als na een aantal jaren de parel klaar is om te oogsten worden de oesters uit de zee gehaald en wordt voorzichtig de parel verwijderd. Vaak worden de oesters direct weer ingezet om nog een parel te produceren. Dit proces kan tot wel 3 maal herhaald worden. Als een oester aan het eind van zijn productieve leven is gekomen worden de schelpen verkocht en bijvoorbeeld vermalen tot grind voor wegen en het vlees van de oesters wordt gegeten of verwerkt tot kunstmest.

De meest bekende soorten zoutwaterparels zijn de Akoya, Zuidzee en Tahiti parels.

Akoya parels

Akoya parels zijn voornamelijk afkomstig uit Japan. Dit is ook het land waar meneer Mikimoto het proces uitvond om parels te kweken. Hij is degene die verantwoordelijk is voor de parelindustrie zoals we die nu kennen. De parel industrie in Japan is een echte toeristische attractie en wordt druk bezocht. Een van de populaire bestemmingen is de AGO baai, net 3 uur van Tokyo.

waar komen parels vandaan
Mikimoto

Akoya parels zijn afkomstig uit de Pinctada fucata (martensii) oester. Deze oesters worden niet groter dan een centimeter of 12 in doorsnede. De maximale grootte van een Akoya parel is dan ook 9,5 tot 10 mm. Waar de 10 mm akoya parel zeer zeldzaam en kostbaar is. De parels zijn ivoorwit of crème van kleur en hebben een heel hoog luster, dat is de mate van glans van de parel.

Tahiti parels

Tahiti parels zijn de tweede bekende parelsoort. Deze parels zijn afkomstig uit de Pinctada margaritifera oester die wel 25 cm in doorsnede kan worden. De parels zijn dan ook groter dan de Akoya. Tahiti parels variëren in diameter van 8 tot 18 mm. Tahiti parels staan bekend om hun diepe donkere kleuren variërend van zwart/groen tot lichtgrijs en zelf bruin of blauwtinten. Deze oestersoort is zeer gevoelig voor veranderingen in het klimaat en milieu. Er is de kwekers dan ook alles aan gelegen om zeer zorgvuldig met de omgeving om te gaan.

Tahiti parels zijn afkomstig uit Frans Polynesië maar u vindt ze ook op de Cook eilanden, Fiji en Australië. De naam wijst op het feit dat de meeste Tahiti parels afkomstig zijn van Tahiti.

Frans Polynesië bestaat uit 118 eilanden waarvan er slechts 67 bewoond zijn. Het is een werkelijk prachtig gebied met fraaie stranden en lagunes zoals u zich een onbewoond eiland voorstelt.

Zuidzee parels

Zuidzee parels zijn de meest exclusieve zout water parelsoort. Deze parels zijn afkomstig uit de Pinctada Maxima oester. Deze oester kan een doorsnede van wel 35 cm bereiken. Zuidzee parels worden gekweekt in de cirkel tussen Noord Australië en Indonesië en alles wat daar tussen ligt. Er zijn twee soorten Zuidzee parel oester, de goudlippige en deI witlippige. Deze produceren logischerwijs gouden of witte parels. Zuidzee parels kunnen een diameter van wel 22 mm bereiken.

waar komen parels vandaan
Een van de redenen dat de Zuidzee parels zo kostbaar zijn is dat deze oesters niet zoals alle andere oesters van kleins af aan op te kweken zijn en dus nog met de hand moeten worden opgedoken om vervolgens in het kweekproces gebruikt te worden.
De witte Zuidzee parels worden voornamelijk gekweekt in het Noorden van Australië in een gebied dat uitsluitend per boot te bereiken is. De gouden Zuidzee parels komen voornamelijk uit Birma, Indonesië en de Filipijnen. Al deze gebieden zijn adembenemend mooi en het kweken van parels is een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking.

Gekweekte zoetwaterparels.

Verreweg de meeste zoetwaterparels zijn afkomstig uit China. Zoetwaterparels zijn er in alle kleuren en maten en het aanbod is enorm. Hierdoor zijn zoetwaterparels dan ook niet zo kostbaar als zoutwaterparels. Naast de traditionele ronde parels zijn er ook heel veel aparte vormen zoals biwa, keshi en flameball parels. De diameter van zoetwaterparels varieert van 2 mm tot wel 18 mm.
Zoetwater parels zijn afkomstig uit mosselen en deze zijn een stuk sterker van oesters. Hierdoor kunnen er tot wel 25 parels per schelp gekweekt worden.
Een bekende plaats met een grote parel industrie is Liusa. In deze plaats zijn meer dan 2500 parel kwekerijen en de hele bevolking is actief in de parel industrie.

Nu weet u wat meer over de afkomst van parels en wellicht geeft dit meer betekenis aan uw volgende aankoop. Het is tenslotte altijd prettig om te weten waar iets vandaan komt en onder welke omstandigheden iets is geproduceerd.

Als u deze post met plezier gelezen heeft deel deze dan met anderen of druk hieronder op de like knop.