Koninklijke parels

Francis Hage 14-08-2020 239 0

Even een throwback naar het artikel uit 2013 geschreven door Francis Hage van Pure & Timeless voor 50+ in de kijker.


Parels en parelsieraden waren in vroeger tijden zeer kostbaar en enkel voorbehouden aan de rijken der aarde. De exclusiviteit van deze verborgen schatten van de zee zorgde voor een zeer hoge aanschafprijs. Uit die tijd is het nog dat een verdwaalde zandkorrel in een oester zorgde voor een creatie van een natuurlijke parel. De parels, opgebouwd uit laagjes parelmoer werden opgedoken in de Grote oceaan, dit niet geheel zonder gevaar, de kans om werkelijk een parel te vinden was 1 op 5000. Dit verklaart de hoge aanschafprijs en onbereikbaarheid van parels- en parelsieraden voor het gewone volk.


koninklijke parelsHet arikel zoals het destijds geplaatst is.



Koningskroon met parels

Prinsessen lieten zich graag vereeuwigen op doek, natuurlijk werden de mooiste en meest bijzondere parelsieraden uit de juwelenkist gehaald om te dragen tijdens het poseren. Op veel schilderijen tonen de dames ivoorwitte, champagne en goudkleurige parelcolliers en oorbellen. De parels werden niet alleen gedragen door de vrouwelijke leden van een koningshuis, Koning Willem II liet zijn koningskroon ontwerpen met maar liefst 72 parels (gemaakt van bolvormig koper en witvisschubben). Deze kroon die ondanks de geringe waarde wordt bewaard in een kluis, is inmiddels 5 keer gebruikt voor een inhuldiging. De kroon en de andere juwelen worden tijdens een inhuldiging geplaatst op rood fluwelen kussens en niet meer gedragen door de koning.  De basis voor de Nederlandse kroon is een met edelstenen bezette gouden hoofdband, hierop zitten gouden fleurons en daartussen parels op gouden pieken, de kroon is gevoerd met rood fluweel. Koningin Beatrix droeg tijdens haar kroning in 1980 een tiara met parels, de oorsprong van deze tiara gaat terug naar de eerste helft van de 19e eeuw toen Sopie van Wurttemberg trouwde met toenmalig kroonprins Willem III.  De laatste die de tiara droeg was Prinses Maxima tijdens het staatsbezoek aan Brunei.

Erfgoed

De Nederlandse koninklijke familie is al sinds jaar en dag liefhebber van mooie parelsieraden, voornamelijk voorzien van de hoogste kwaliteit Zuidzeeparels (afkomstig uit de oester Pinctada maxima ), gecombineerd met diamant en geel- of witgoud. Zij hebben werkelijk prachtige modellen in de collectie, een groot deel ingebracht door de Russiche Tsarendochter Anna Pawlowna, vrouw van koning Willem II, die helaas door een brand in 1820 haar druppelvormige pareloorhangers in as zag opgaan.  Daarnaast hebben de dames ook veel mooie persoonlijke pareljuwelen. Dat parels en sieraden te mooi zijn om in de juwelenkist te laten zitten beseffen de huidige prinsessen van de Oranje familie maar al te goed. Juist omdat parels zo puur en tijdloos zijn passen ze steeds in het huidige modebeeld. De grote hoeveelheid Regalia waaronder de familiejuwelen vallen zou worden geerfd door Juliana's dochters, hierdoor zou de kans bestaan dat er stukken zouden verdwijnen uit de familie. Om de eeuwenoude collectie compleet te houden richtte Koningin Juliana in 1962 De Stichting Regalia op die belast werd met beheren van de juwelen. Inmiddels is er een andere Stichting verantwoordelijk voor deze prachtjuwelen waar, alle leden van de familie terecht kunnen voor het 'lenen' van sieraden uit de collectie. Als je goed oplet kun je ontdekken dat prinsessen dezelfde sieraden dragen bij verschillende gelegenheden.

Moderne Parels

Koningin Beatrix is geregeld te zien met parelsieraden. We kennen haar gouden Zuidzeeparelcollier met bijpassende oorhangers en ze heeft een luxe 3-rij snoer van multicolor parels in ivoorwit, zalmroze en lavendel. Een echte trendsetter op het gebied van parels is toch wel prinses Maxima, naast haar keuze voor prachtige sieraden van zwarte Tahitiparels is ze ook vaak te zien met haar bekende ivoorwitte oorhangers van Zuidzeeparels en diamant, al dan niet vergezeld van haar bijpassende Zuidzee parelcollier met diamanten bolsluiting (zoals te zien op de voorpagina). De elegante parelsieraden van prinses Maxima vormen een inspiratiebron voor vele vrouwen. Het is slechts een kwestie van tijd voordat de prinsesjes Amalia, Alexia en Ariane interesse krijgen in de sieraden van de Oranje familie. Ook zij zullen vast de pure schoonheid van parels en parelsieraden gaan ontdekken.

Geschreven door Francis Hage,
eigenaresse Pure & Timeless parelsieraden

Bronvermelding: René Brus  “De juwelen van het huis Oranje-Nassau”